„Latarnia morska” w centrum dzielnicy biznesowej

„Latarnia morska” w centrum dzielnicy biznesowej

Dodano: 
Qianhai Data Center
Qianhai Data Center / Źródło: Mecanoo
W Chinach powstanie budynek, który ma sobą reprezentować jednocześnie nowoczesną architekturę, rozwój gospodarczy, ale także kontakt z naturą.

Pracownia architektoniczna Mecanoo pokazała wizualizację swojego nagrodzonego projektu budynku Qianhai Data Center, który powstanie w specjalnej strefie ekonomicznej wyznaczonej w Shenzhen w Chinach. Jest to obszar, na którym chiński rząd, poprzez zachęty podatkowe, stara się stworzyć dzielnicę biznesową opartą na kreowaniu innowacji. Biurowiec, w którym znajdą się 63 tys. m kw. powierzchni użytkowej i który mierzyć będzie 113 metrów, wyróżnia się przede wszystkim swoją elewacją.

Cyfrowa latarnia morska

Projektanci nazwali ten budynek cyfrową latarnią morską. Jego elewacja będzie bowiem zbudowana z betonowych płytek o wymiarach 3,2 m na 1,8 m, które będą wyposażone w ledowe podświetlenia. W dzień elewacja biurowca będzie wyświetlać obraz nieba inspirowany klasyczną kulturą chińską. Dzięki temu będzie on niemal niewidoczny. W noc jednak będzie najbardziej charakterystycznym budynkiem w okolicy. Na fasadzie widoczne będą kolorowe motywy, dzięki którym obiekt będzie widoczny z niemal każdego miejsca dzielnicy.

Poniżej głównej konstrukcji, na której wyświetlane będą obrazy, znajdzie się sześć poziomów z obszernymi niesymetrycznymi tarasami porośniętymi zielenią. Zadaniem architektów było połączenie nowoczesnego miejsca pracy z przyjemną, zieloną przestrzenią pozwalającą na odpoczynek. Pierwsze sześć poziomów, na których znajdą się zielone tarasy, będzie zbudowanych na zasadzie dwóch połączonych pięter. Wysokie sklepienia i ogrody mają poprawić samopoczucie pracowników.

Galeria:
Qianhai Data Center

/ Źródło: archdaily.com

Czytaj także