Stok narciarski na spalarni odpadów. Duńczycy bliscy otwarcia niecodziennego projektu

Stok narciarski na spalarni odpadów. Duńczycy bliscy otwarcia niecodziennego projektu

Dodano: 
Stok na spalarni odpadów
Stok na spalarni odpadów / Źródło: Rasmus Hjortshøj / Dezeen
W Kopenhadze powstaje projekt, który pokazuje, że nawet najbardziej niedostępne budynki przemysłowe, mogą stać się atrakcją dla mieszkańców miasta. Duński fotograf Rasmus Hjortshøj opublikował zdjęcia, na których widać sztuczny stok narciarski, który powstaje na dachu spalarni odpadów.

Spalarnia odpadów kojarzy się z miejscem, które nie daje żadnego powodu, aby je odwiedzać. W Kopenhadze, na dachu niedawno otwartej, nowoczesnej spalarni powstaje jednak projekt, który ma otworzyć to miejsce, oraz tę część miasta na mieszkańców i turystów. Budynek autorstwa pracownik BIG został bowiem zaprojektowany w taki sposób, że na jego stopniowo opadającym dachu, otwarty zostanie niebawem, sztuczny stok narciarski.

Projekt jest już częściowo otwarty. Sztuczna nawierzchnia przypomina tę, znaną, chociażby z konkursów letnich skoków narciarskich, czy górki na warszawskich Szczęśliwicach.

Jako że już ponad połowa stoku jest gotowa, firma, która go obsługuje, postanowiła przeprowadzić pierwsze testy. Całość ma zostać oddana do użytku w lipcu tego roku. Ciekawym rozwiązaniem jest stworzenie wysp naturalnej zieleni, które przecinają sztuczną nawierzchnię przeznaczoną do jazdy. Tworzy to poczucie, jazdy na naturalnym stoku. Po zakończeniu budowy. Stok będzie mierzył ponad 400 metrów. Różnica między jego najwyższym na najniższym punktem wyniesie 90 metrów oraz będzie on posiadał jeden ostry zakręt w lewo, który pozwolił na jego dwukrotne wydłużenie. Całkowita powierzchni stoku przekracza 10 tys. m kw.

Nie tylko stok

Projektanci postanowili wykorzystać zieloną nawierzchnię z dwóch względów. Przede wszystkim jest ona łatwiejsza w konserwacji. Na białej dużo szybciej widać by było zabrudzenia i zużycie. Ponadto kolor ten dobrze współgra z ekologicznym charakterem budynku, na którego dachu powstał ten projekt.

Dopełnieniem projektu jest ścieżka piesza, która prowadzi na szczyt spalarni, na której powstanie taras widokowy, a także ścianka wspinaczkowa, którą zaprojektowano na jednej ze ścian budynku.

Bawić i edukować

Budynek spalarni odpadów działa od marca 2017 roku. Zastąpił on ponad czterdziestoletnią, nieekologiczną spalarnię śmieci. Ciekawym rozwiązaniem, które ma podnieś poziom świadomości mieszkańców miasta w kwestiach środowiskowych, jest mechanizm zamontowany na jednym z kominów budynku. Za każdym razem, gdy spalarnia wyemituje do atmosfery 250 kilogramów dwutlenku węgla, komin wypuszcza okrągłą chmurę stworzoną z pary wodnej.

Galeria:
Stok na spalarni odpadów

/ Źródło: dezeen.com

Czytaj także

Czytaj także